News

If you want to see the school, contact us.

Fokus Václava Moravce

On Saturday, October 17, from 8 pm in the program Fokus by Václav Moravec, you can watch Markéta Fibigerová in the last block entitled School of the Future. 

The live recording was made on Tuesday, October 13, in Karolinum, the live broadcast was canceled due to the current ČT24 news report on the coronavirus situation in the country.



It's shaping up!

10. 08. 2020

The building has been surrounded by scaffolding for a month, all the necessary windows have been added, the roof is painted and all chimneys are repaired, the eaves and sheet metal coatings have been given their original green color. The facade is being done right now! There have both gastronomic and school canteen equipment been installed inside. The classrooms have already had the acoustic boards and been taken their shapes. Today flooring is being laid everywhere and we have ordered shrubs for hedges and seedlings in concrete pots in front of the school. On Tuesday 25. 8. final official approval - let's keep our fingers crossed!  


1. IT Gymnázium at PirateCon - topic: Innovation in education

20. 06. 2020

Thank you for being invited as speakers at that event. As for the question concerning German teaching, at the end of our presentation, we would like to point out that we do not see the knowledge of this language as the crucial one these days. Time has been changed and English has become the key language to speak and know. We do consider German to be just an optional language to study, besides Spanish, for instance, and Spanish is the language that is going to be learnt in our school :-)


Is Coronavirus any obstacle to stop teaching? Not for our school!

11. 03. 2020

Starting next week we will stream our videoconferences focused on media and information literacy to engage students into discussions. We are going to discuss online sources and other "texts" with a view to understand the content and intent of these "written forms". We do point out that our discussions are going to be apolitical issues, we want to understand the " text" and to have a constructive discussion.

We cannot wait !

Target audience: teenagers.   Technology: Google.

No need to prepare anything, just a google account.  You can connect from your mobile too. If you want to be one of the discusser, fill in the web form or write us :-)

Události Komentáře on CT24 (a news channel covering the most important international and home events) 

19. 02. 2020

We thank Czech Television for inviting the director of the 1. IT Gymnazium to a live interview.

There has misinformation arisen from the title in Czechcrunch ... that claims that we will start with the history of the 21st century. Yes, we will, it is very true, but it does not follow that we want to leave out the rest completely ;-) We are going to teach the history of all epochs, we even have to do so because the RVPG (Framework Educational Program for High Schools) obliges us to do so. 


Thanks @CzechCrunch for the arcicle

11.02. 2020

We are also continuing with building reconstruction, on Sunday we moved the furniture to the first classroom and accept visitors - come and see, please call before to arrange time. Hurricane Sabine took the arrow saying "Shool entrance", but don't be afraid to park you car in front of the building.


We prepare open days 

04. 01. 2020

If you are interested in seeing the school, write us or call us: https://www.itgymnazium.cz/kontakt/, we will arrange the visit. Nowadays, there is an undergoing reconstruction at the school building but we will be happy to show you the school premises and guide you there. These days, we have also been finishing a sample classroom that gives you the idea about the future look of the place.

Starting January 31, 2020 regular open days are to be organized, that is every Friday from 3 pm to 4:30 pm .

Please contact us always in advance because the building has not been heated yet so to be seated there regularly. Anyway, we will gladly come there just for you.


Education Fair Schola Pragensis 2019

... our nontraditional secondary school at this traditional fair

Nov 20, 2019

The organizers have complied with our wishes and you can meet us at Schola Pragensis

Friday 29 November 2019, 09:00 - 18:00, Stand No. 427 - 4th floor, Prague Congress Center

More Information about Schola Pragensis 2019 is available at: https://www.scholapragensis.cz/jnp/cz/doprovodny_program_schola_pragensis_2019.html


You will find us there

22. 10. 2019

Please come to meet us!

Where: Industrial Palace, Prague, Výstaviště Holešovice, booth n. 27

When: November 14 - 16, 2019


We are going around schools.

09. 10. 2019

We are aproaching to the students who have been choosing their suitable secondary schools these days.

We have a funny online game prepared for you!

If your school is interested, we will be happy to introduce ourselves and tell you something more about our school.

WebExpo Prague

20.09. 2019

Účastníme se vývojářské konference WebExpo, události sezóny ve střední Evropě. Pražský palác Lucerna se svými pěti sály na tři dny proměnil v místo přednášek a potkávání.

...covering deep tech & practical topics for developers, designers, product managers, and marketers



Reklamní cedule a ukazatele

14.09. 2019

Umísťujeme ukazatele na klíčová místa v Satalicích, tiskneme reklamní letáky, informujeme základní školy.


eD EXPO 2019

12.09. 2019

V rámci tradiční IT konference https://www.edexpo.cz/ jsme se finalizovali výběr hardwaru pro naši školu. První vzorová učebna bude vybavena již během podzima, aby byla k vidění při dnech otevřených dveří, ve zbytku budovy se bude ještě rekonstruovat.


Microsoft, Google, Oracle, JetBrains... kdo další?

04.09. 2019

JetBrains je další technologický gigant na trhu, se kterým jsme navázali spolupráci a byla to opravdu radost. Když se s někým domluvíte během jednoho dne, práce jde opravdu od ruky. Věříme, že naši studenti budou též spokojeni.


Jedeme COMPANY ROADSHOW !

27.08. 2019

Byli jsme doporučeni pořadatelům jako zajímavý inovační projekt a moc rádi jsme se přidali do tohoto již druhého ročníku setkávání inovátorů a mezifiremního sdílení. Během podzima se tak budeme propojovat s lidmi, kteří se věnují ve svých firmách rozvoji a hledají nové možnosti. Formou exkurzí se podíváme k nim a zveme je zase k nám. Už teď víme, že nás kromě robotů či virtuální reality zajímá třeba továrna na lego nebo pozvání do seznamu.cz


A zase to ŠVP

26.08. 2019

Stříháme RVP (rámcový vzdělávací program pro Gymnázia; státem nařízená závazná norma kurikula) a spojujeme jej po svém do ŠVP (školního vzdělávacího programu), vzniká tak základ, na kterém musíme stavět. Strašně moc jsme to chtěli pojmout v excelu, či jinak elektronicky, ale nenašli jsme vhodný software a nemáme teď úplně čas psát vlastní. Máme tedy ohromnou plachtu na zdi a vzniká první blok: HUMANITIES. Řekli jsme si, že když máme tu státní maturitu, je radno začít češtinou. My ji ale nenecháme izolovanou, rovnou k ní přidáváme dějepis, občanku, hudebku... také spojujeme jazyk a literaturu, nechápeme, proč jsou v RVP oddělené, vše je přece textem, literární dílo, stejně jako článěk v novinách, i televizní debata je nakonec textem, ačkoliv mluveným, všemu je v prvé řadě potřeba rozumět, až pak má smysl cokoliv rozebírat po stránce gramatické. Tak nějak všechno obráceně, než se ve školách běžně dělá. Též ty dějinné epochy jsme se rozhodli učit odzadu, tedy od současnosti, posledních čtyřicet let navíc v RVP úplně chybí. 


Návštěva v Ústavu informatiky Akademie věd ČR

13.08. 2019

Oslovili jsme pana profesora Emila Pelikána, šéfa Ústavu informatiky, a byli překvapeni milým pozváním k nim do Akademie věd. Nabízí se tu  možnosti vzájemné spolupráce a praktického zapojení studentů naší školy do vědeckých projektů.


Školní vzdělávací program

26.07. 2019

Rozebrali jsme RVP (Rámcový vzdělavací program pro Gymnázia) doslova na prvosoučástky a připravujeme náš vlastní ŠVP - Školní vzdělávací program tak, aby naplňoval naše vize a představy o moderním vzdělávání pro 21 století. 


Školní jídelna

11.07. 2019

Bourací práce uvnitř budovy pokračují. Už jsme strhali všechny koberce a dlažbu, likvidujeme nepotřebné příčky. Dnes proběhla schůzka s gastro firmou ohledně přípravy školní jídelny a výdejny.


Školní síť

10.07. 2019

Kudy poběží datové linky? Budeme jen v cloudu, nebo pojedeme i na svých serverech? Jaké technologie? Jak uspořádat třídy, abychom měli stabilní zázemí, ale přitom byli flexibilní? Dnes jsme se sešli s IT firmou, která pro nás připravuje zcela unikátní řešení školní sítě.


1. IT Gymnázium v google mapách 

01.07. 2019

Když zadáte 1. IT Gymnázium do google map - https://www.google.com/maps, již Vás bezchybně navede k nám.


Potkáváme se s osobnostmi a navazujeme partnerství s technologickými firmami

červen, červenec, srpen ... 2019

Lidé, kteří něco znamenají v IT světě, lidé aktivní ve světě vzdělávání, osobnosti napříč oblastmi, lidé z vědy, to vše nás zajímá a ptáme se na jejich názory. Co by měla dnes nabídnout střední škola? Kde bude naše společnost za deset let? Co má smysl a jak má vypadat moderní vzdělávání.



Zahajujeme úpravy budovy

12.06. 2019

Připravujeme úpravy budovy. Dnes proběhla koordinační schůzka profesí. Připravujeme stavební projekt na základě ověřovací studie vzniklé v roce 2018.


Udělení akreditace

03.06. 2019

Do datové schránky 1. IT Gymnázium, s.r.o. dorazila zpráva z Ministerstva školství o rozhodnutí zapsat školu do rejstříku.